levi baner
desni baner
logo_facebook logo_youtube
baner
baner
baner

Pirot

Pirot je gradsko naselje u opštini Pirot u Pirotskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 57.928 stanovnika na teritoriji opštine, dok je u samom naselju Pirot bilo 38.785 stanovnika (prema popisu iz 2002. bilo je 40.678 stanovnika).

Grad je podignut na mestu rimskog utvrđenja Turres (3. vek) i utvrđenog vizantijskog gradića Quimedava (4. vek). U 14. veku spominje se kao Pirot; u 16. i 17. veku bio je lepa i bogata turska varoš. Pirotski grad (14. vek) na Hisaru, dobro očuvan; u kući Hristića (19. vek) je Muzej Ponišavlja, sa kolekcijom narodnih ćilima, po kojima je ovaj kraj veoma poznat. Crkva Sv. Paraskeva (14. vek) u Staničenju bogata je freskama. Manastir Poganovo, podignut je u poslednjoj deceniji 14. veka, a živopisan stoleće kasnije (1499); freske se ubrajaju među najbolja ostvarenja toga doba. Manastir u selu Temska je iz druge polovine 16. veka; freske iz 1567. i 1654. godine; posebno je vredan monumentalni konak iz 18. veka.

Pirot se graniči sa četiri srpske opštine Dimitrovgrad, Knjaževac, Bela Palanka i Babušnica, kao i sa Bugarskom na dužini od 65 km. U opštini Pirot nalaze se brojne poznate planine kao što su: Stara planina, Vlaška planina, Belava, Suva planina, itd. Kroz opštinu Pirot protiču reke: Nišava, Jerma, Rasnička reka, Temštica, Visočica... Ova opština ima i tri jezera - Zavojsko jezero, Krupačko jezero i Sukovsko jezero. Pirotska opština ima površinu 1.235 km², u njoj se nalazi preko sedamdeset naselja, među kojima je i grad Pirot.

Klima Pirota je umerena. Proleća su vlažna i prijatna, leta topla, jeseni blage i duge a zime pretežno hladne. Pirot sa okolinom i gradovima Nišom, i drugim spada u najsuvlje gradove. Najviše padavina ima u maju, junu i oktobru, a najmanje u januaru februaru i julu.
Najtopliji mesec je jul sa prosečnom temperaturom +25 °C, a najhladniji januar sa prosečnom temperaturom -1 °C. U zimskim mesecima duva severac sa prosečnom brzinom od 10 km/h.