levi baner
desni baner
logo_facebook logo_youtube
baner
baner
baner

Banja Vrujci

Banja Vrujci je banja u severozapadnoj Srbiji u opštini Mionica u Kolubarskom upravnom okrugu. Smeštena između Mionice i Ljiga, u dolini između planine Suvobor i reke Toplica. Nalazi se na nadmorskoj visini od 180 metara. Udaljena je 92 kilometara od Beograda. Kroz banju teče rečica Gornja Toplica.

Termalne vode u banji Vrujci su kalcijumsko-magnezijumske sa prosečnom temperaturom od 27° C. Spadaju u grupu oligomineralnih voda. U terapijske svrhe voda se koristi za kupanje i za piće. Lekovita svojstva vode i banjskog blata ogledaju se u lečenju reumatskih oboljenja, steriliteta, išijasa, proširenih vena, visokog krvnog pritiska, kožnih bolesti, itd.

Tragovi materijalne kulture i narodnog predanja ukazuju da je prostor oko vrujačkih izvora od davnina bio naseljen. Iz tih vremena datira postojanje vrujačke divlje banje, koja je trajala sve do 1935. godine, kada se Banja pretvorila u narodno lečilište. Protočni Bazeni u Banji Vrujci su jednistveni u Srbiji, zbog vode koja se stalno menja. U neposrednoj blizini Banje se nalazi mnoštvo turističkih destinacija, izletišta, manastira i kulturno istorijskih spomenika.