levi baner
desni baner
logo_facebook logo_youtube
baner
baner
baner

Dvorac Fantast - mašta pretvorena u stvarnost!

Malo je ljudi koji maštu mogu da pretvore u stvarnost. Jedan od tih retkih, bio je Bogdan Dunđerski, pripadnik najbogatije porodice u Vojvodini s kraja XIX v. i početka XX v. Na svom imanju, koje se prostiralo na preko 2600 jutara zemlje, sagradio je, u sred ravnice, dvorac iz mašte.

Danas je u njemu smešten hotel «Fantast», vlasništvo «PIK-BEČEJ» A.D. Dvorac je udaljen 14 km. od Bečeja na putu prema Bačkoj Topoli. Od Novog Sada je udaljen 60 km, od Subotice 70 km, Sombora 80 km, Zrenjanina 65 km i Beograda 135 km. Kompleks dvorca se prostire na oko 65 ha. i obuhvata, pored dvorca, i ergelu, kapelu gde je sahranjen Bogdan Dunđerski, mali kaštel, park sa jezerom.

Hotel raspolaže sa pet dvokrevetnih soba i dva apartmana u samom dvorcu i u depandansu sa još pet dvokrevetnih soba.
U samom dvorcu se nalaze i dve svečane sale; veća sa 70 mesta i manja sa 30 mesta, svečani salon sa stilskim nameštajem kao i Bogdanov salon sa starim nameštajem. U podrumu dvorca je smešten restoran sa dvema salama sa 80 mesta i kuhinjom.
Kapela je građena uporedo kada i dvorac, znači početkom dvadesetih godina prošlog veka u neovizantijskom stilu. Ikonostas je oslikao naš poznati slikar Uroš Predić inače veliki prijatelj Bogdana Dunđerskog.

Celom dužinom kompleksa desno od dvorca proteže se ergela koja zauzima više od polovine celokupnog kompleksa. Na tom prostoru nalaze se četiri konjušnice i više pomoćnih objekata kao i padok i staza za trening galopera. Uz pomoć iskusnih instruktora-trenera moguće je i jahanje, vožnja kočijama a zimi vožnja saonicama u predivnom ambijentu snegom pokrivene ravnice.

Park okružuje dvorac, kapelu i mali kaštel sa svih strana i predstavlja mešavinu engleskog i francuskog tipa parkova. U parku postoje uređene staze za šetnju. Centralni deo zauzima bazen koji na žalost nije u funkciji. Park ima i druge sadržaje; uređeno igralište za decu kao i dva terena za tenis. Kao što se  putnik namernik iznenadi kada u nepreglednoj vojvođanskoj ravnici ugleda ovaj dvorac, tako se iznenadi kad u parku ugleda nojeve inače ljubimce mnogobrojne dece koja posećuju dvorac. Ceo kompleks dvorca je moguće obići uz pratnju stručnog vodiča.

Sam kompleks dvorca se nalazi na području lovišta Lovačkog društva Bečej.Teren lovišta obiluje niskom divljači ( fazani, zečevi, jarebice ) i visokom divljači ( srne i srndaći ). Pored lova moguće je organizovanje i ribolova u obližnjem «Ribnjaku» vlasništvo takođe «PIK-BEČEJ»ad gde se nalazi i restoran sa ribljim specijalitetima.