levi baner
desni baner
logo_facebook logo_youtube
baner
baner
baner

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“

Festival „Sedam veličanstvenih“ ove godine predstavlja jednu od najekskluzivnijih autorskih selekcija dokumentarnog filma u evropskim okvirima.

Festival će trajati od 01.02. - 07.02.a otvara ga Oskarom nagrađeni film „Sjaj“ sa DŽefrijem Rašom uz priliku da upoznaju stvarnog junaka neverovatne priče tog filma – legendarnog pijanistu Dejvida Helfgota. Čak četvorica od najznačajnijih evropskih dokumentarista dolazi sa svojim najnovijim ostvarenjima u Beograd, sa filmovima koji predstavljaju izrazite autorske koncepte.

Nikolaus Gajrhalter predstavlja „Homo Sapiens“, premijerno prikazan na festivalu u Berlinu, film koji govori o tragovima i smislu čitave ljudske vrste. Audrius Stonis, koji za jedan od svojih filmova ima i osvojenu Nagradu evropske filmske akademije, prvi je koji po treći put dolazi na festival u Beograd i donosi prefinjenu poetsku studiju o neizrečenoj ljubavi jedne zadivljujuće žene i džinovskog lednika.

Miroslav Janek, još jedan od velikih, posebno kad su u pitanju deca različita i odbačena ili zanemarena, donosi dinamičnu, duhovitu, interaktivno razigranu kolažnu priču o misterijama autizma. Veliki podvig belgijskog autora Žeroma le Mera, uvodi u zabranjene prostore jedne od čuvenih bolnica u Parizu u kojoj se vodi neočekivana, bespoštedna bitka, a doktore kosi jedna od pošasti modernog doba.

Prvi irski dokumentarac koji je izborio mesto u glavnoj selekciji najvećeg svetskog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu „In Loco Parnetis“ dolazi i u Beograd. To je očaravajuće ostvarenje sjajnog irskog autorskog para, Niase Ni Kinon i Dejvida Rejna, napravljeno u duhu najboljih filmova o školi, učiteljima i đacima.

Više o programu možete saznati na http://www.magnificent7festival.org