levi baner
desni baner
logo_facebook logo_youtube
baner
baner
baner

45.međunarodni filmski festival - od 24.02. - 05.03.

Posle godinu dana priprema pred vama je program ovogodišnjeg Festa, na kome će se naći mnogi filmovi - od Kusturičinog Na mlečnom putu, koji otvara festival, do Skorsezeove Tišine, koja je na programu poslednjeg festivalskog dana.

Od svog nastanka FEST je uvek imao glavni i nekoliko pratećih programa, koji su svojim kvalitetom često prevazilazili naziv “prateći”. “Prateće” su bile i mnogobrojne publikacije, izložbe, simpozijumi koji su se održavali tokom festivala.  Do sada - FEST je imao oko četiri miliona gledalaca i skoro 4000 značajnih svetskih filmova - koji su na njemu imali jugoslovensku / srpsku a često i regionalnu premijeru.
Iako je prvi FEST održan pre više od 40 godina i ove godine sa istom energijom nastavlja svoj veliki kulturološki i obrazovni zadatak šireći filmske horizonte svim ljubiteljima filmske umetnosti.

U programu FEST-a se već tradicionalno nalaze mnogobrojna ostvarenja iz prethodne godine koja se takmiče za jednu od najvećih svetskih filmskih nagrada - Oskara.

Dva dana nakon početka ovogodišnjeg izdanja festivala, ceremonija dodele Američke filmske akademije odigraće se 26. februara.
Kao najavu 45. FEST-a publika je na projekciji u Cineplexx-u Ušće 25. januara već imala prilike da pogleda zavodljivi mjuzikl LaLaLand (r. Demijan Čazel) nominovan u čak 14 najvažnijih kategorija: za najbolji film, režiju, mušku ulogu, žensku ulogu, fotografiju, montažu, kostim, scenario, scenografiju, originalnu muziku, miks zvuka i montažu zvuka. Osim toga, LaLaLand ima dve nominacije u istoj kategoriji - za najbolju originalnu pesmu. Za najbolju originalnu muziku nominovani su još i Džeki (r. Pablo Laren) i Mesečina (r. Beri Dženkins).
U programu FEST45 nalaze se se čak 4 ostvarenja od ukupno 9 nominovanih za najbolji film u celini:  Nevidljivi faktori (r. Teofor Melfi), Po cenu života (r. Dejvid Makenzi), Mančester na moru (r. Kenet Lonergan) i Mesečina.

Između ostalih, u konkurenciji za najbolji originalni scenario našli su se Mančester na moru i Po cenu života, dok su flimovi Nevidljivi faktori i Mesečina nominovani u kategoriji za najbolju filmsku adaptaciju.

U programu FEST45 GALA naći će se filmovi Ona (r. Pol Ferhoven) i Džeki, a glumice koje ih ih čine fantastičnim - Izabel Iper i Natali Portman - nominovane su u kategoriji za najbolju glavnu žensku ulogu. Za najbolji kostim je nominovan upravo film Džeki, posvećen misterioznoj prvoj dami Amerike, a u konkurenciji za najbolju mušku ulogu takmičiće se Kesi Aflek za Mančester na moru.

Maestralni Majkl Šenon je po drugi put nominovan za Oskara u kategoriji za najbolju sporednu mušku ulogu, ovaj put za pojavljivanje u filmu Noćne zveri. Osim njega, u ovoj kategoriji našli su se i nezaboravni Džef Bridžis za ulogu u filmu Po cenu života, Lukas Hedžis za Mančester na moru kao i Maheršala Ali za film Mesečina. U kategoriji za najbolje sporedne glumice takmičiće se Naomi Haris za ulogu u filmu Mesečina, zatim Oktavia Spenser za Nevidljive faktore i Mišel Vilijams za Mančester na moru.

Film koji će zatvoriti ovogodišnji FEST je najnovije ostvarenje čuvenog američkog reditelja Marina Skorsezea, Tišina, a nominovan je za Oskara u kategoriji za najbolju fotografiju, u kojoj se još takmiči još i Mesečina.

Pored navedenih za Oskara će se takmičiti i filmovi Trgovački putnik i Minsko polje koji su nominovani za najbolji film na stranom jeziku, a ostvarenja Moj život kao tikvica i Crvena kornjača, koja se prikazuju u sekciji PLAZMA FEST-ić, nominovana su za najbolji animirani film.

Ulaznice za 45. FEST  su u prodaji od 4. februara na blagajnama dvorana u kojima se održavaju projekcije. Ulaznice za projekcije u Sava centru mogu se kupiti i online putem Eventima, kao i na Eventim prodajnim mestima. Oba prodajna mesta raspolažu sopstvenim ograničenim kontigentima karata. Ukoliko npr. niste zadovoljni ponuđenim izborom mesta ili su karte za film koji vas interesuje rasprodate na prodajnom mestu Eventima ili online, potražite ih i na blagajni Sava centra. Pojedinačne karte su skuplje za 42 din ako se kupuju preko Eventima. U prvih sedam dana prodaje, od 4. do 10. februara, odobrava se 10% popusta na komplete ulaznica po terminskim linijama.

Više informacija kao i kompletan program i cene ulaznica možete naći na http://www.fest.rs