levi baner
desni baner
logo_facebook logo_youtube

Vlasinsko jezero

Vlasinsko jezero se nalazi u Jugoistočnoj Srbiji na teritoriji opštine Surdulice. Do Vlasine i Vlasinskog jezera se može doći iz četiri pravca: od magistralnog puta (Beograd – Atina), preko Vladičinog Hana, Surdulice do Promaje na Vlasini (32 km), od magistralnog puta (Beograd – Atina) odvajanjem od Leskovca, preko Vlasotinca, Crne Trave do Vodojaži na Vlasini (67 km) i iz Bugarske iz dva pravca preko graničnog prelaza Ribarce (42 km) i graničnog prelaza Strezimirovci (23 km) do Promaje na Vlasini.

Vlasinska visoravan se nalazi na 1230 m, a samo jezero na 1210 m nadmorske visine. Prema nadmorskoj visini i površini od 16,5 km² Vlasinsko jezero je najveće veštačko planinsko jezero u Srbiji i jezero koje je na najvišoj nadmorskoj visini na našim prostorima. Obala je razuđena, ima 36 km u obimu. Ima nekoliko zaliva koji su pogodni za plaže, sportove na vodi i smeštaj čamaca. Najveći zaliv je Biljanin zaliv. Poluostrva su pogodna za kampovanje, istaknutija poluostrva su: Bratanov Del, Dugi Del, Pejčinov Klad, Zanoga. Jezero je dugačko 9 km, a najveća širina je 3,5 km. Prosečna dubina je 10 m, a najveća dubina kod brane je 22 m. Zapremina vode je 165 miliona kubnih metara, koga pune mnogi potoci, rečice, reke, koje su povezane i preko 13 većih kanala utiču u jezero.

Jezero je pretežno mirno, retko talasi dostižu pola metra, spada u prohladna jezera jer je srednja godišnja temperatura vode 9⁰C, a maksimalna srednja mesečna u avgustu je 18⁰C i minimalna srednja mesečna u januaru 0,9⁰C. Najtopliji mesec je avgust sa srednjom temperaturom od 15⁰C , a najhladniji je januar sa srednjom mesečnom 4,5⁰C. Zbog ovih temperatura u letnjim mesecima je moguće kupanje, a zimi klizanje jer je debljina leda na jezeru čak i do 40 cm koji se zadržava 40 - 60 dana.
Jezero je veoma bogato ribom: ohridska, potočna, kalifornijska pastrmka, amur, šaran, grgeč, jegulja, sunčica, som, babuška, karaš, klen.

Jezero okružuju stare gromadne planine: Čemernik na zapadu 1638 m, Plana sa vrhom Vrtopom na istoku 1721 m, Vardenik na jugu sa najvišim vrhom Strešerom 1876 m, koji predstavlja i najviši planinski masiv u ovoj opštini.

Posebnu pažnju turista privlače ostrva Stratorija i Dugi Del, a najzanimljiviji turistički motiv su ploveća ostrva sa potpunom vegetacijom, jedinstvena su u svetu, koja pokreću vetrovi prilikom podizanja vodostaja jezera. Jezero je plavo sa zelenim priobalnim površinama što daje Vlasini posebne pejzaže.