levi baner
desni baner
logo_facebook logo_youtube

Završena obnova Sinagoge u Subotici

Posle više od četiri decenije tavorenja i propadanja, završena je obnova Sinagoge, najvelelepnijeg sakralnog objekta u Subotici.

Svi krupni radovi na unutrašnjosti i spoljašnjosti secesijskog bisera arhitekata Marsela Komora i Deže Jakaba su završeni, ostale su sitne popravke te se zvanično otvaranje očekuje između 1. i 15. marta.

Hitna obnova Sinagoge počela je 2012. godine i udruženim snagama Grada Subotice, pokrajinske i republičke vlade obnovljeni, etapno, spoljašnji delovi fasada, dok je uređenje unutrašnjosti finansirala Vlada Mađarske sa 1.6 miliona evra.

U obnovi Sinagoge, koja sada ima autentičan izgled kao 1902. godine kada je izgrađena, učestvovali su stručnjaci, građevinci i restauratori iz Srbije i Mađarske. Vitraže, čuvena dela Mikše Rota, obnovila je porodica Stanišić iz Sombora, dok su stakleni delovi vrata i prolaza povereni Jožefu Kovaču i Rudolfu Mesarošu.

Inače, subotička Sinagoga je, druga po veličini u Evropi, odmah posle budimpeštanske. Centralna kupola je visoka 40 metara, u prizemlju ima 850 i na galeriji 550 mesta. Kada je izgrađena, u nju je nedeljom, za Šabat, dolazilo oko 4.000 ljudi.

Izvor: subotica.com

http://www.subotica.com