levi baner
desni baner
logo_facebook logo_youtube

58. Dragačevski sabor trubača - Guča 2018

58. Dragačevski sabor trubača biće održan od 9. do 12. avgusta 2018. godine.

Dragačevski sabor trubača, takođe poznat i kao Guča festival, je tradicionalna festivalska manifestacija i jedinstvena smotra trubaštva koja se svake godine održava u gradiću Guča, u Dragačevu, u regionu Zapadne Srbije.

Skoro milion posetilaca iz Srbije i inostranstva dolazi u gradić od dve hiljade stanovnika svakog Avgusta. Zahvaljujući festivalu Guča je postala poznata u celom svetu kao mesto održavanja najvećeg festivala trubačke muzike širom planete, gde su još zatupljene i druge tradicionalne vrednosti, kao što su tradicionalne pesme, igre i nošnje regiona Dragačeva i Zapadne Srbije.

Prvi Dragačevski sabor trubača održan je 16.  Oktobra 1961. godine u porti crkve Svetog Aranđela Gavrila, u centru Guče, na kome su učestovali samo orkestri iz Dragačeva, a pobednik prvog sabora bio je Desimir Perišić. Na prvom saboru ustanovljena je i himna festivala, tradicionalna pesma „Sa Ovčara i Kablara“, koja i dan danas predstavlja pesmu koja u izvedbi preko 200 trubača takmičara, čini zaštitni znak sabora.

Na festival decenijama dolaze orkestri iz svih krajeva Srbije, a Guče je prihvatila najbolje instrumentaliste i orkestre. Sabor je ubrzo postao "Visoka škola" trubaštva, gde se kvalitet uvek prepoznavao, sticao i kvalitetom se uspeh i postizao. Tako je i dan danas.

Da bi se stekla titula "prva truba Guče" nakon prolaska predkvalifikacionih takmičenja, potrebno je doći u Guču i u konkurenciji dvadeset vrhunskih orkestara potvrditi zvanje majstora trube, A to se jedino može u okrilju Dragačevskog sabora, izvođenjem raznovrsnih komada, pre svega narodnih kola i pesama u slobodnom harmonskom aranžmanu, iznijansiranom dinamikom u stilu karakterističnom za kraj odakle orkestar dolazi.

Više informacija o ovogodišnjem saboru kao i kompletan program možete pogledati na http://www.gucafestival.rs