levi baner
desni baner
logo_facebook logo_youtube

33.Dani piva u Zrenjaninu

Manifestacija „Dani piva“, nastala je 1986. godine, u čast 240 godina proizvodnje piva u Zrenjaninu.

Od tada, pune tri decenije, sve do današnjih dana, oko dvadeset hiljada dnevno privlači degustacija odličnih piva i u osnovi dva različita programa. Jedan je više ruralni, vašarski i razbarušen, a drugi više urban, ugladjen i „našminkan“. Na otvorenom prostoru u najužem jezgru centra grada, na više bina, odvijaju se programi koji zadovoljavaju različita interesovanja, ukuse i uzraste. Zrenjanin u tom periodu postaje festivalski grad, jer se uporedo odvija više manjih festivala, među kojima su: Međunarodni festival folklora „Lala“, Festival tamburaša „Prim za primom, festival sa pivom“, Festival tradicionalnog narodnog stvaralaštva „Banatske vredne ruke”, Međunarodni festival svadbenih običaja i Festival gajdaša, fluraša, dvojnica i okarina. Pored šarenila narodnih nošnji, održava se svakako već tradicionalno, takmičenje u brzom ispijanju piva i izdržljivosti litarske krigle pune piva.

Sastavni deo programa manifestacije je i međunarodni sajam preduzetništva „INOCOOP”, kao i mini sajam narodnih rukotvorina i starih zanata. U vidu pratećeg programa, tokom održavanja zrenjaninskog festivala piva, na različitim punktovima, odvijaju se i sportski programi, kao što su košarkaški turnir, odbojka na pesku, skokovi u vodu s mosta, promocije borilačkih veština … U slavu industrijskog prvrenca grada i napitka čije je ispijanje i poštovanje pod ovim podnebljem već vekovima, svake godine s novim idejama, uz zadržavanje onog što se pokazalo dobrim i što ljude ume da okupi, razveseli i opusti, zrenjaninska turističko-kulturna manifestacija ima pretenzija da preraste u istinski festival piva.

Ovogodišnje, 33.izdanje manifestacije, održaće se od 27.avgusta do 02.septembra, a pored raznih vrsta piva u kojima ćete moći uživati održaće se i koncerti Harisa Džinovića, Riblje Čorbe, Bajage i Instruktora, Marije Šerifović, Lexington benda, Darka Rundeka i mnogih drugih. Više informacija na http://www.danipiva.rs