levi baner
desni baner
logo_facebook logo_youtube

Teatar na raskršću - od 12. do 19.marta

Narodno pozorište Niš organizuje prvi festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora, takmičarskog karaktera, pod nazivom „Teatar na raskršću“. Festival će se održati u Nišu od 12. do 19.03.2019. godine.

Kao jedini pozorišni festival koji na jednom mestu želi da okupi pozorišnu umetnost balkanskog kulturnog prostora, „Teatar na raskršću“ ima za cilj afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti prostor, države Srbije i grada Niša kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva,  jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti i stvaralaca, razmene ideja i pozorišnih praksi, i posvećen je izazovima i perspektivama savremenog pozorišta.

Festival će svečano biti otvoren 11. marta 2019. na Dan Narodnog pozorišta Niš, premijerom predstave Putujuće pozorište Šopalović Ljubomira Simovića, u režiji Tanje Mandić Rigonat, produkcija Narodno pozorište Niš.

Pored osam takmičarskih predstava iz zemlje i regiona  i predstave u čast nagrađenih, čije su premijere odigrane u kalendarskoj godini koja prethodi Festivalu, u selekciji Spasoja Ž. Milovanovića, biće organizovan čitav niz pratećih programa: okrugli sto kritike, tribina Teatar na raskršću, kao i promocije knjiga i pozorišnih časopisa .

Festivalski žiri će dodeliti nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalnu nagradu Festivala. Osim ovih, biće dodeljene i nagrada okruglog stola kritike i nagrada novinarskog  žirija .