levi baner
desni baner
logo_facebook logo_youtube

Dani Vajferta - mesto odakle je sve počelo!

„Dani Vajferta” je gradska manifestacija koja će se ove godine u Pančevu održati 09. i 10. juna, pod sloganom „Mesto odakle je sve počelo”.

Namera organizatora manifestacije, Turističke organizacije Pančeva, je da se promocijom lika i dela uglednog Pančevca Đorđa Vajferta istaknu turistički, kulturno-umetnički i privredni potencijali grada Pančeva.

Život Đorđa Vajferta, industrijalca, prvog guvernera Narodne banke, ktitora, poštovaoca umetnosti i kolekcionara, dobrotvora, zaštitnika dece, žena i siromašnih, neiscrpan je izvor inspiracije za turistički obilazak Pančeva. Na toj ideji počivaju napori Turističke organizacije da se u okviru jedne manifestacije i više različitih programskih sadržaja javnost upozna sa bogatim industrijskim i kulturnim nasleđem Pančeva i znamenitim ličnostima koje su u njemu rođene i/ili živele.

Putovanjem kroz život i zaostavštinu Đorđa Vajferta, od njegovog rođenja i detinjstva, pa sve do poslednjih dana i smrti (1850–1937), u Pančevu će 09. i 10. juna nakratko oživeti davno zaboravljeno vreme pionirskih poduhvata: prvih domaćih pivara poznatih i u Evropi, rudarskih radova o kojima se pričalo i van naših granica, prvih bankarskih transakcija, značajnih ulaganja u umetnost i nauku, i što je najvažnije, nesebičnih dobročinstava.

Afirmisanjem vrednosti koje je Đorđe Vajfert negovao (marljivost, radoznalost, istraživački duh, odgovornost, čovekoljublje) manifestacija „Dani Vajferta” ima za cilj da ponovo uspostavi duh zajedništva po kome su građani Pančeva kroz istoriju bili prepoznatljivi.
„Dani Vajferta” za velikim zadovoljstvom obaveštavaju, da će ove godine na manifestaciji nastupiti 17 malih pivara, koje nam nude 55 različitih piva jedinstvenog, bogatog, punog ukusa. Svetlo, tamno, crveno, ćilibar, zlatno, braon, mutno, puno, voćno, citrusno, karamelizovano, ukusa kafe i čokolade, umereno ili gorčije, lagano, blaže, jače, više ili manje gazirano, kremaste, male ili velike pene, ječmeno na razne načine, pšenično, ražano, sa jednom ili više vrsta slada i hmelja, po češkom, nemačkom, belgijskom, engleskom, slovenačkom ili po nekom jedinstvenom lokalnom receptu.

Pored toga, 09.juna goste očekuje koncert benda Van Gogh a 10.juna nastup Garavog Sokaka. Više informacija možete pronaći na http://www.danivajferta.rs